Blog

Twitter is geen set features, maar taalliefde

Ik kreeg gisteren van het altijd attente Twop-1000 Nederland account een leuke felicitatie tweet. Blijkbaar zit ik alweer acht jaar op Twitter! Een achtjarig jubileum is een mooie aanleiding voor een blogpost over mijn favoriete sociale netwerk. Deze post wil ik met name wijden aan dé reden waarom ik dol ben op Twitter: de taal.

En door mijn 6 simpele Twitter taal tips te volgen, kun jij straks ook meelezen, meelachen en hopelijk ook meeschrijven als ware je onderdeel van de ‘Twitterazi’.

 

Tw’intro

Voor mij is Twitter al jaren het sociale netwerk van keuze.

Uiteraard begonnen met social media op Hyves (CU2 heb ik aan me voorbij laten gaan). Ik kan soms nostalgisch terugdenken aan de dansende banaan en aan de plaatjes-draai smiley, net als aan de Hyves Crush en het krabbelen op van die hysterisch gepersonaliseerde pagina’s. Maar goed, das war einmal. Daarna altijd maar lafjes aanwezig geweest op Facebook. Leuk vanwege internationale vrienden maar verder is het met name een koetjes en kalfjes platform. En op Google+ kun je geheime nucleaire codes zetten, niemand die het ziet. Beetje gechargeerd natuurlijk, maar het is nooit echt een levendige bedoening geworden.

En toen was er Twitter! Twitter is vol met actie, to the point, snel (lees: realtime), je vindt er bakken interessante content, verstrooiing op elk moment, en het contact met Grote Namen en celebrities is gewoon een tweet away. En zeker in het begin, toen je alleen maar tekens had en geen (multi)media, ging Twitter vooral over taal. En ik ben dol op taal, en op mensen die creatief met taal kunnen omgaan.

Twitter’s early days

In den begin dagen van Twitter had je 140 tekens (zonder opmaak), hashtags en koude URLs zonder preview. Als je even niet was geweest, dan was het noest bijlezen. Volgen was terugvolgen, en via #durftevragen hielpen we elkaar graag. Het was een klein en overzichtelijk wereldje, waar de gewone mensch niet veel van wist.

Twitter anno nu

Dat ene Twitter is nu net als het echte leven; je hebt vele werelden met elk hun eigen type gebruikers en eigen manier van Twitter gebruiken. Door de omarming van Twitter door de media (je kunt geen krant openslaan zonder ‘die en die politicus twitterde’) – die dol is op de waan van de dag en daarmee op de Twitter #ophef van de dag- weten de meeste mensen wel wat Twitter is.

Ook zijn Twitter en TV een mooi huwelijk, de ‘backchannel’ van Twitter is vaak eindeloos veel leuker dan het programma zelf (BZV, Ik Vertrek, Rijdende Rechter etc).

 

Het product Twitter is inmiddels eindeloos geëvolueerd. Tegenwoordig hebben we ‘blauwe streepjes’ om een conversatie makkelijker te volgen, ‘terwijl je weg was’ highlight tweets, foto’s, video’s, livestreams via Periscope, polls, emoji’s, opmaak, opgemaakte profiel pagina’s, GIFjes en mooie in line weergaves van bijgesloten URLs. Dat laatste maakt het tegenwoordig stukken lastiger om te rickrollen, maar het scannen van interessante tweets wordt er wel makkelijker door.

Oh, en advertenties. Uitgelicht in je gezicht. Native advertising in allerlei vormen moet Twitter tot iets winstgevends maken.

Tw’eursgang

Twitter’s beursgang gaat niet zonder horten of stoten. Was je eerst een leuk nerd platformpje voor een niche, nu moet je ineens voor iedereen zijn. En Grote Groei laten zien in aantallen gebruikers. En laat dat ‘voor iedereen’ nou net met Twitter wat lastiger zijn. Er zijn bergen blogposts over hoe je start met Twitter en hoe je verder komt dan de houding ‘ ja Twitter, lekker boeiend om te zeggen dat je nu naar de wc gaat’.

Twitter is al aardig gefacebookiseerd met al die visuele content, maar houdt (voor nu) gelukkig nog vast aan een chronologische tijdlijn. En Facebook is weer een beetje vertwitteriseerd door het overnemen van de hashtags. Dus daar zit de drempel van gebruik niet zozeer.

Tw’aal barriere

Wat Twitter vergeet met al zijn productontwikkeling, is dat het niet alleen (het gebrek aan) features is. Of bekendheid. Laten we de veelgebruikte kroeg analogie maar weer eens erbij pakken. Je kunt natuurlijk een voetbal tafel in de kroeg zetten. En een dart tafel. En alcoholvrij bier schenken. En een dark room inrichten. En gezellige cocktail-maak avondjes organiseren. En het makkelijk maken de mensen in de kroeg alvast een beetje te leren kennen.

Maar als je die kroeg binnen stapt, en je snapt he-le-maal niks van de taal die de kroegtijgers spreken, dan wordt het toch lastig. Ja, het is Nederlands, maar dan wel in een heel apart dialect. Wat mag je wel zeggen, en wat niet? Wat is cool en wat nerdy? Wat werkt er wel en wat niet? Hoe spreek je iemand aan? Hoe spring je in op een gesprek? Wat wordt er eigenlijk überhaupt bedoeld met die ehh is het eigenlijk wel een ehh zin?

Als je de taal niet spreekt, is de drempel erg hoog. En sta je net over de drempel van de kroeg, dan is de kans groot dat de verse gebruiker het allemaal wanhopig aanziet om zich daarna maar weer om te draaien.

Deze blogpost gaat dan ook simpelweg over taal. Hoe praat je nou op Twitter?

Twitter taal

Op Twitter zelf deelde ik ze al wel eens voor de grap: #Twittermode of #Twipster tips. Hoe druk je je nu een beetje kek uit op het twitterende deel van het interwebs?

Hieronder voor jullie 6 nuttige Twitter taal tips. Uiteraard niet volledig, maar het is een start. Vervolgens is Twitter nog steeds een leercurve, maar als je dezelfde taal spreekt, dan komt dat inburgeren vanzelf goed.

1. Schrijven is schrappen

Op Twitter hou je het kort. Je hebt (nu althans nog) 140 tekens in de tijdlijn en daarmee moet het kort en bondig.

Let op, het is nadrukkelijk niet de bedoeling dan maar in afkortingen te gaan praten als de eerste de beste contact advertentie. Behalve als je het zoals Arjen als grap inzet natuurlijk:

 

Ook niet uit armoe maar woorden weglaten uit de zin om zoveel mogelijk te kunnen zeggen. Zeg het gewoon met weinig woorden. Je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt schrappen en herformuleren en dan toch echt heel erg veel kwijt kan in 1 tweet.

Het is ook not done om je verhaal dan maar over meerdere tweets te doen, want een tweet moet je zien als een zelfstandige ‘eenheid’ en die moet dus een kop en een staart hebben.

Behalve als je Marnix bent, dan kun je dit:

 

2. Tw’ipster taalgebruik

Op Twitter praten we gek. Dit is wel een beetje Twitter pro, maar het helpt alleen al bij het lezen om te weten dat dit typisch Twitter is en dat de mensen daar niet debiel zijn. Hieronder een aantal typische manieren om je op Twitter uit te drukken.

Praten in de 3de persoon tussen sterretjes

Al jaren een hit. Vind je iets erg? Dan volstaat *huilt*. Of je zegt als je online komt *tijdlijn wandelen in doet*. Belangrijk is dus die derde persoonsvorm. Waarom we dit doen? Geen idee, maar ik hou ervan.

 

Gebruik in plaats van de e de 0

Mensen worden dan mens0n. En hebben is hebb0n. De 0 gebruiken zie je tegenwoordig weer ietsjes minder, maar je kunt hem nog prima erin gooien.

Je bent zelf

Goeie, en ook offline in te zetten als repliek, is de ‘je bent zelf [insert wat de ander zei].

Bijvoorbeeld:
Screen Shot 2015-11-03 at 07.14.14

Hoef je helemaal niets inhoudelijks terug te zeggen. En kan altijd.

Interpunctie inflatie

Op Twitter gebruiken we aparte interpunctie. De interpunctie inflatie is ook buiten Twitter helaas aan. Gewoon een punt achter een zin, maakt je compleet ongeïnteresseerd en wellicht zelfs boos. Je! Moet! Altijd! Minstens! Één! Enthousiast! Uitroepteken! Gebruiken!

Aangezien dat voor een echte uitroep dus niet meer volstaat, zetten we op Twitter een 1 tussen een heel rijtje uitroeptekens als we een punt willen maken. Eventueel met capslock aan. ‘DAT IS TOCH ZO JONGUH!1!1!!!1’.

Woorden verhaspelen

Ik hou er zelf wat minder van, maar het gebeurt veel, het gek schrijven van woorden. Denk aan zeau ipv zo, vakansie ipv vakantie.

Hartjes

Internet is liefde. En alhoewel emoji’s tegenwoordig ook kunnen op Twitter, is liefde met tekens schrijven nog steeds mooi. <3 dus. Of zeg ‘hartje’. ‘Ik hartje deze film’, is een hele normale zin op Twitter.

Nerdy doen

Je ziet aan Twitter nog steeds wel dat het van oorsprong een geek platform is. Je kunt dit hipster inzetten door strategisch [] te gebruiken. Bijvoorbeeld om grappend te spotten met iedereen die maar zijn eten op Instagram zet. ‘[Hier een foto van mijn avondeten]’

Het ermee eens zijn

+1. Als iemand iets schrijft waar jij het mee eens, kun je simpelweg retweeten met +1. Of schrijven ‘+1 dat’.

3. Opmaak

Dan de opmaak. Doordat je tegenwoordige leegte kan twitteren, zijn geinige swipe-to-read tweets mogelijk.

Maar leegte (ergo: strategische enters plaatsen) is het mooist om kleine Twitter poëzie te schrijven, zoals Merel:

 

Verder moet je voor de tweet opmaak een beetje de volgende volgorde aanhouden: tekst (de tweet zelf), een URL en dan 1 a 2 hashtags indien gewenst. Daarmee leest het logisch en prettig weg.

4. Hashtags

Wat is een hashtag? Het is een hekje, dus #. Alles wat je na dat # zegt, duidt je tweet aan.

Als topic

Professioneel houdt het in dat je een nette tag bij je content zet (het onderwerp) zodat deze vindbaar wordt ook buiten je eigen volgers. De # is namelijk een automatische search als je erop klikt, en gebruikers vinden daarmee alle tweets over een bepaald onderwerp. Denk aan #socialmedia of #virtualreality.

Als je gaat zoeken in de Twitter app, of links kijkt op de website van Twitter, dan zie je de onderwerpen die op dat moment het meest worden besproken; de zogenaamde ‘trending topics’. Het is de natte droom voor elk event en elk TV programma om ‘trending’ te worden.

Hou dit functionele gebruik alsjeblieft een beetje binnen de perken, Twitter is geen Instagram waar je gerust 50 hashtags bij je foto zet met #healtyliving #jwz #bladibla. Doe er 1 a 2, das meer dan genoeg.

Hashtag feestjes

Waar een trending topic veel te veel tweets bevat om tussen op te vallen, kun je wel meedoen aan kleine hashtag feestjes. Ik organiseer ze soms, de laatste hier te lezen op Storify over liedjes uitgedrukt in emoji’s. Met een super leuke tweet kun je zomaar ineens heel veel nieuwe volgers krijgen!

https://twitter.com/Struikrover/status/639894609599045636

 

Vaste hashtag gebruikt door de media is #gehoordopderedactie, en een tijdje terug waren #minderboeiendeboeken en #sixwordstory in.

Check in je tijdlijn wie er een hashtag feestje houdt, spring in en heb pret voor tien.

Als meta-taal

Maar een hashtag is ook een soort meta-ding. Je kunt er een hele plot twist mee geven. De lezer op het verkeerde been zetten met je tweet, en dan ineens de clue geven in de hashtag. Ironische of sarcastische draai aan je content geven. 

Spelen met taal en daarmee ook met hashtags maakt Twitter leuk:

 

5. Inspringen op een conversatie

Twitter zit uiteraard vol met haters. Voor je het weet, is er iemand BOOS over wat je zegt en word je ineens in een tweet gementioned. Je kunt daarop ingaan, en dan heb je een ‘fittie’. Je kunt het gewoon ook links laten liggen, slim kiezen waar je op ingaat of niet, en indien nodig gewoon iemand ontvolgen en/of blocken.

Maar Twitter is vooral gezellig. Net als in de kroeg kun je prima inspringen op een conversatie, als je iets over het onderwerp weet, en als je dit een beetje subtiel doet. Het kan prima op een onderwerp (hashtag) waar je verstand van hebt. Als iemand een vraag stelt, help degene met een antwoord. Of als het een conversatie is tussen mensen die jij volgt, kun je prima gaan meepraten. En voor je het weet heb je nieuwe vriendjes op Twitter. En wordt het gezelliger dan tegen jezelf of het grootse interwebs praten.

Twitter doet zelf wanhopige aanbevelingen over wie jij moet volgen. Slimmer is om bij de mensen die jij leuk of interessant vindt te kijken bij hun lijsten. Lijstjes zijn een beetje verstopt op het profiel, maar de ‘groteren’ op Twitter gebruiken deze om Twitter nog een beetje inzichtelijk te houden. Het gaat erom dat jij een tijdlijn creëert van mensen die je leuk vindt, dan is Twitter namelijk ook leuk.

6. Twitter in beeld

Nu we emoji’s, foto’s, video en GIFjes hebben, kun je je tweets aankleden met allerlei visueel materiaal. Doet het goed in de tijdlijn, dus ga los.

Eindbaas tof antwoorden met plaatjes is Dennis:

Screen Shot 2015-11-03 at 07.26.25

En in GIFjes alhier

Ook een topperT in leuke GIFjes is Chagenijn met onder andere deze tweet:

En nu gaan doen

Met deze 6 Twitter taal tips kun je prima van start. Onthou, al het begin is moeilijk. Maar Twitter is echt een heerlijk platform, waar je zowel zakelijk als privé super veel uit kan halen. En Twitter is taal liefde.

Dus gaat naar www.twitter.com en tweet away. Succes!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Herman november 3, 2015 at 3:16 pm

  Je had een vooruitziende blik met dat hartje in de illustratie: https://twitter.com/twitter/status/661558661131558915

 • Reply Brechtje november 4, 2015 at 8:45 am

  Dat komt inderdaad mooi toevallig uit Herman!

  Ik denk wel dat Twitter met het hartje/vind ik leuk het altijd belangrijke ‘why’ niet goed heeft begrepen. Waarom doe je op Twitter een ‘add to favorites’? Dit is niet (alleen) omdat je een tweet leuk vindt, maar ook als een soort ‘read later’ lijstje voor jezelf. En Facebook worstelt ook al tijden met het ‘leuk vinden’ van naar nieuws. Twitter is nog veel meer een nieuws platform dan Facebook, en ik zie me een nieuws tweet met een aangespoelde vluchteling nou niet echt ‘leuk vinden’. Maar adding to favorites wel.

 • Reply Hans november 9, 2015 at 11:57 am

  Inderdaad, ik snap eigenlijk ook niet waarom ze niet gewoon deze “like” hebben toegevoegd in plaats van de “add tot favorites” hier naar om te zetten. Ach, we zullen het er mee moeten doen.

 • Reply Renate december 9, 2015 at 3:12 pm

  Als taalliefhebber mag je best wat beter letten op hoe je samengestelde woorden schrijft.

 • Reply Brechtje de Leij december 11, 2015 at 1:19 pm

  Je bent zelf een samengesteld woord.

 • Reply 5 redenen waarom Twitter zoveel leuker is dan Facebook - B-Digitized.com januari 24, 2016 at 8:27 am

  […] features, maar in aandacht voor de basis. Die basis zit in liefde voor taal (lees hier mijn blog Twitter is geen set features, maar taalliefde), gesprekken, nieuws, en alles rond het realtime hier en […]

 • Reply Treitervlogger verkozen tot Social Media Woord van het Jaar - B-Digitized.com december 9, 2016 at 9:40 pm

  […] Jammer, want ik hartje nog steeds Twitter. Daarom hier even een duwtje voor mijn blog over waarom Twitter zoveel beter is dan Facebook, en dat Twitter voor mij (nog steeds) pure taalliefde is. […]

 • Leave a Reply