Blog

Het Social Media Woord van 2016

Woord van het Jaar

Sinds jaar en dag wordt Het Woord van het Jaar verkozen door Van Dale Uitgevers, en sinds 2011 -met een kleine onderbreking in 2015- zet ik hier de 2.0 versie tegenaan. Het echte woord van het jaar is natuurlijk niet te vangen door de ambtenaaresque instituten van weleer, het Enige Echte Woord Van Het Jaar waart natuurlijk rond op De Sociale Media!

Na de nominatie ronde, is het nu tijd om te stemmen!

Stemmen maar!

Jullie hebben massaal genomineerd op #socialwoord16 met een paar prachtige kandidaten. Tijd om te stemmen! Welk woord vat het jaar 2016 op Social Media het meeste samen? Kies niet het woord dat jij het leukste vindt, maar het woord dat het meeste impact heeft gehad, of het meest werd gebruikt afgelopen jaar.

Het Social Media Woord Van Het Jaar is uiteraard niks zonder crowdsourcing. Dus spread the word! Deel deze blog en stem!

De winnaar zal rond 6 december bekend gemaakt worden.

Eerdere winnaars

Je wint er eeuwige roem mee als woord, maar aangezien social media zo vluchtig is als een sliertje parfum in een orkaan, bij deze nog even de eerdere winnaars.

2011

In 2011 was het Kloutzak, aangezien het toen nog bon ton was om met z’n allen elkaar te mentionen en RT’en teneinde hoog op de influencer lijstjes te komen.

Wat een gekkies waren we toen, als Gymnasium strebertjes altijd bezig met zo hoog mogelijk eindigen op sites als Klout, PeerIndex en Kred. Ik weet nog goed hoe blij ik was toen ik (kortstondig) op nummer 15 van heel Nederland stond op Klout. De onbetwiste nummer 1 kloutzak was uiteraard Thomas Marzano, die op ingenieuze wijze het systeem had gekraakt.

Je zou kunnen stellen dat in 2011 social media nog echt socialMEdia was.

2012

In 2012 won YOLO, en totdat deze uitverkiezing had plaatsgevonden, had ik dus nog nooit van dat woord gehoord. Stukje generatiekloof zullen we maar zeggen.

Deze uitverkiezing mocht ik zelfs op de radio toelichten, leuk!

Je zou kunnen stellen dat we in 2012 nog volop aan het genieten waren van de sociale media. Lekker wat delen, lekker gek doen, niks aan het handje.

2013

In 2013 won Pietitie, en tja, ja, ehhh – WE HEBBEN HET ER DUS NOG STEEDS OVER!!1!

Zucht.

Je zou kunnen stellen dat vanaf 2013 social media steeds meer maatschappelijke media werd. Niet alleen leuk lintjes delen, stukje zelfpromotie naar de mensen toe en grapjes maken. Nee, social media wordt in kranten gequote. Met Social Media heeft de Boze Burger een stem. Met social media kun je politici en Bekende Nederlanders bereiken. Maken en breken. Aha!

2014

En in 2014, hoe kan het ook anders, won ALSicebucketchallenge. En ja, die challenge heb ik zelf ook gedaan. Met echte ijsblokjes en alles, anders telt het niet.

De maatschappelijke media trend zette zich in 2014 dus voort. Benieuwd wat in 2016 Het Social Media Woord Van Het Jaar wordt!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mirjam Hausmann november 25, 2016 at 8:48 am

  Hallo Brechtje,

  Wanneer wordt het woord van het jaar van de social media bekend gemaakt?

  Met vriendelijke groet,

  Mirjam Hausmann

 • Reply Brechtje november 26, 2016 at 8:20 am

  Hallo Mirjam, dat zal rond 6 december zijn. Stemmen vanaf de 29ste!

 • Reply Stem op jouw socialmediawoord van het jaar 2016! | E-businessboard november 29, 2016 at 12:09 pm

  […] Was de ‘Brexit’ al een verrassing, de nieuwe, ‘disruptive‘ Amerikaanse president hadden nog minder mensen zien aankomen. De ‘growthhackers‘ van Trump verspreidden ’nepnieuws’ in de echokamers van onze ‘filterbubbels’ en luidden daarmee een nieuw ‘post-truth‘-tijdperk in, waarin de ultieme ‘horrorclown’ de verkiezingen wist te winnen. Nog even en een ‘treitervlogger’ wint zetels in de Tweede Kamer. Of een ‘dappende’ ‘fitgirl’ natuurlijk, want die weten als ‘influencer’ flink wat stemmen te verzamelen. En denk je nu: “Wat een zootje ‘jeukwoorden’ bij elkaar”, dan klopt dat wel. Laten we ‘#prayfor‘ 2016. En het dan bij het grofvuil zetten door hét socialmediawoord van het jaar te kiezen! […]

 • Leave a Reply