Blog

5 redenen waarom Twitter zoveel leuker is dan Facebook

In de continue bijna wanhopige pogingen om Twitter ‘voor iedereen’ te maken, en meer als Facebook – vergeet het netwerk vaak het belangrijkste. Wat nou echt de core van het product maakt, en wat de unieke ‘why we love it’ eigenschappen ervan zijn. Mijns inziens zit hem dat niet in meer Facebookiaanse features, maar in aandacht voor de basis. Die basis zit in liefde voor taal (lees hier mijn blog Twitter is geen set features, maar taalliefde), gesprekken, nieuws, en alles rond het realtime hier en nu.

Voortbordurend op mijn eerdere blog, hierbij een aantal unieke eigenschappen van Twitter, die naast de core het netwerk extra sjeu geven. En die ik op Facebook niet vind.

1. Vrij van kijk-kids-eens-leuk-[insert foto van bloedjes die ‘iets unieks’ doen]

Alhoewel ik het het super vind om van vrienden in de verre, of van collega’s in het buitenland een inkijkje te krijgen in hun leven, vind ik dat bij het online netwerk wat minder boeiend. Op Twitter lees en kijk ik graag de highlights van wat ze meemaken, en hou ik met name van hun observaties en nieuwtjes. Eindeloze reeksen foto’s van kids, de familie, uitstapjes, de gordijnen, de verbouwing etc, daar maak je me minder gelukkig mee. En laten mensen dat op Twitter nou juist níet doen. Het is openbaar, dus daar zet je de kids niet op. En ook lange verslagen van de vakantie of het dagje weg doe je natuurlijk niet op Twitter. Enige reden dat ik de 10.000 tekens vrees, is dat men daarmee straks niet meer de essentie post, maar een hele lap tekst waarvan 99% prima geschrapt kon worden.

En dat deze essentie je zonder algoritmes die bepalen wat-je-van-wie-wanneer wilt zien gewoon in zijn totaliteit chronologisch tegemoet komt, is ook zo fijn aan Twitter.

2. Lineair opleukertje

Ongeveer het laatste bestaansrecht van lineaire TV is ‘live’ events. Shows of sport events die het leukst zijn om meteen te zien, omdat je anders de uitslag al hebt gehoord. Of live nieuws omdat er een ramp of anders groots gebeurt en je de beelden dus echt live wil volgen. Maar ja, live TV is wel heeeeeeel lineair. En eendimensionaal. En daarmee saai voor de multitaskende multimediamens. Gelukkig is daar Twitter. TV programma’s hebben dit goed door, en elk programma adverteert dan ook breeduit de bijbehorende hashtag.

3. Het nieuwe anders-ga-je-op-[insert hobby]-om-vrienden-te-maken

Hashtags en mensen volgen die erop tweeten, is het nieuwe vrienden maken. Wie gaat er nu nog IRL een hobby oppakken, helemaal offline naar een locatie om daar gelijkgestemden te ontmoeten, als je ook het interwebs hebt. Elke niche heeft een hashtag, en de mensen die daar leuke en interesse content op delen, kun je volgen, in een niche lijstje stoppen, en zo heb je je eigen hobby clubje gecreëerd.

Over koffie bijvoorbeeld:

4. Sterren zijn een tweet away

Dat Arthur Japin je tweet over zijn nieuwe boek liked. Dat jeugdhelden K’s Choice je tweet liken over het concert. Dat Georgina Verbaan gewoon reageert. Zelfs Pechtold wel eens. En Carice.

Een K’s Choice like

BN’er draadje

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen garantie, maar Twitter is je grootste kans op online interactie met een BN’er of internationale ster. De kans dat Georgina mij als vriend toevoegt op Facebook is natuurlijk nul, maar een korte en krachtige reactie op Twitter kan wel. Twitter is laagdrempelig en vrijblijvend, wat past bij hoe we in deze tegenwoordige tijd graag contact met elkaar aangaan.

5. Grootste kans op jouw vijf-minutes-of-fame

Aangezien de media dol zijn op de waan van de dag, en Twitter hebben omarmt als ideale bron daarvan -de dagelijkse #ophef is altijd goed voor een fijn click bait artikeltje-, kun je met een goede tweet ineens ook in de oude media verschijnen. Gedrukt worden in de krant, of in een tijdschrift, of voorgelezen op de radio (zie onder, gouwe ouwe van mij).

Of als je echt grappig bent, zit je voor je het weet in een TV studio (Mister Jor_ID).

 

Dus allerbeste Twitter, voordat je weer de volgende Facebook feature lanceert, heb wat aandacht voor de core van je product. En waarom we er zoveel van houden.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Christa Romp januari 25, 2016 at 9:08 am

  Ha Brechtje,
  Uit mijn hart gegrepen!
  Maar bij mij op één staat dat IK de controle heb over de content. Het fijne van Twitter is dat je gewoon alle tweets ziet en dat je dus zelf de controle hebt. Wat mij het meeste stoort bij Facebook is dat FB bepaalt wat relevant is voor mij. Los van een hoop andere ergernissen, maar goed, inmiddels ben ik al een tijd facebookloos 🙂
  Twitter en Instagram gaan waarschijnlijk dezelfde kant op. De algoritmes nemen het over. Het stemt me triest, zeker als ik kijk hoe misplaatst Twitter op dit moment adds aan mij laat zien. De relevantie is vaak ver te zoeken. Betalen voor een reclamevrije Twitter waar gebruikers zelf de controle houden lijkt me een reële optie.
  Groet, Christa

 • Reply Treitervlogger verkozen tot Social Media Woord van het Jaar - B-Digitized.com december 9, 2016 at 9:36 pm

  […] Jammer, want ik hartje nog steeds Twitter. Daarom hier even een duwtje voor mijn blog over waarom Twitter zoveel beter is dan Facebook, en dat Twitter voor mij (nog steeds) pure taalliefde […]

 • Reply Sanne juli 29, 2017 at 5:26 pm

  Twitter is inderdaad ook veel meer mijn ding. Maar ik heb helaas moeten constateren dat geen van vrienden en kennissen kring nog twitter heeft. Dus heb ik mijn account met pijn in mijn hart verwijderd
  Groet Sanne

 • Reply Op de leestafel: het aantal gebruikers van Twitter en de schijn-BTW van Media Markt - Marketingfacts april 29, 2022 at 7:42 am

  […] 5 redenen waarom Twitter zoveel leuker is dan Facebook (B-Digitized) […]

 • Leave a Reply