Blog

De App Evolutie; apps als websites met het OS als Google

In het nieuws lezen we de laatste tijd wat alarmerende berichten over apps. Alhoewel we de meeste mobiele tijd in apps doorbrengen, schijnen we app moe te zijn. We besteden maar aandacht aan een handjevol apps, met name chat, social media en nieuws/productiviteit. En met het uitkomen van Chat Bots schijnen apps ook nog eens helemaal overbodig te worden.

Zit je dan. Net je app afgepakt van de dure agency die hem maakte, want het werd core business. Met potten met goud developers en designers gelokt. Onder leiding van dure consultants iets met agile geïmplementeerd, want zo ontwikkel je die mooie nieuwe technologieën. Paniek!

No worries. Jullie kunnen rustig gaan slapen. Het doet mij denken aan de evolutie van het interwebs en de websites die er onderdeel van uitmaken. Waarbij websites ook niet overbodig zijn geworden. Maar hoe ze worden gevonden, gebruikt en zijn ingericht is wél veranderd. Laten we even kijken naar hoe dat ook alweer ging.

De evolutie van het interwebs

Vroeger, toen de modems nog ’trrrrr brrrrr inghhhhh’ zeiden, de computers nog de hele ruimte onder je bureau in beslag namen en je nog MS DOS commando’s kon typen – toen, ging je surfen op het web. Je typte direct een URL in, iets met ‘weeweewee’. En zo ging je naar een website, waar vervolgens informatie op stond.

Screenshot van Startpagina website

Startpagina, de levende internet dino

Later, had je Startpagina. Overigens heb je nu nog stééds Startpagina, voor de mensen die onder een digitale steen leven en nog steeds zo het internet willen ontdekken.

Enfin, Startpagina ging het makkelijker maken. Websites voor je verzamelen, en jij hoefde alleen nog maar naar Startpagina om linkjes doorklikkend de digitale wereld te verkennen.

Maar toen. Paniek! Er kwamen zoekmachines! En dan met name Google! En andere platformen zoals Facebook en Twitter. Bijna geen hond komt nog direct op je website, maar toetst in de universele search box wat termen in en kiest dat wat hoog rankt. Met SEO en social media strategieën gingen we de strijd aan, en zo kwam het toch nog goed. Websites zijn nu geoptimaliseerd voor search engines, zijn als het goed is responsive of mobiel vriendelijk omdat Google dat belangrijk vindt (en wij als consument nog meer), en modulair opgebouwd zodat je makkelijk stukjes kunt hergebruiken of elders kan embedden.

Sommige handelingen zijn verhuist naar 3rd party platformen, en vinden helemaal niet meer bij jouw eigen website plaats. Voor consumenten die vluchtig met je merk willen interacteren, zorg je dat je middels slimme APIs je services ontsluit. Of dit nu in Chat Bots, Google of Pinterest is, doet er niet zoveel toe. Maar consumenten die jouw merk echt waarderen, en méér willen dan de snippets info die op andere platformen staan, die gaan nog steeds naar jouw site. Die je dan wel even met slimme AI en big data inzet optimaal persoonlijk moet maken. Maar daar ga je jouw merkervaring echt neerzetten. De consument meerwaarde bieden. De ervaring doorpakken vanuit die andere touchpoints, het liefst verder gaan waar ze waren gebleven.

Jouw eigen domein biedt meer. Jij weet het meest van de klant. Jouw domein is contextueel relevant en ultiem gepersonaliseerd. Essentieel om daar de echte band met de consument aan te gaan. Dat willen we toch niet overlaten aan Google en Facebook? Daarbij, die platformen zijn tegenwoordig nogal vergankelijk. Herinner je je nog Hyves, MySpace en SecondLife? Als het goed is, is jouw merk here to stay.

De evolutie van apps

Zover het digitale web domein. Maar apps zijn eigenlijk niet zoveel anders.

Vroeger hadden we mobiele telefoons waar je mee belde, en je kon je toen nog niet voorstellen dat je die nodig had. Toen was daar Apple [insert hoaaaaaa geluid] met de iPhone en iOS. En parallel Samsung (en nog wat merken) met Google’s Android. En je bediende die mobiele consument vanuit een winkel, waar je op categorieplankjes je app icoontjes mocht etaleren. De App Store, de Startpagina van de native app wereld. Je begon met een bijkans lege store, en als je daar in stond dan was je eigenlijk al klaar. Maar ook voor apps bleek dit uiteraard niet schaalbaar. Of überhaupt wenselijk.

Want hoe werkt het nu? Ik moet zelf apps ontdekken, apps downloaden, mapjes maken, apps organiseren, en als ik iets gedaan wil, moet ik mijn telefoon ontgrendelen, naar een mapje swipen, mapje openen, turen naar de icoontjes, de juiste aantappen, wachten tot de app opent, door alle functionaliteit in de app heentappen, en vinden of doen wat ik wil. Pfffff. Niet. Te. Doen. En dat we het zo lang hebben gedaan, is eigenlijk al een wonder. Omdat apps zulke mooie dingen zijn, en als ze goed ontworpen zijn ons een superieure en perfect gepersonaliseerde ervaring geven. Maar echt handig werkt het niet.

Om onze aandacht te eisen zijn apps van armoede maar alarmbelletjes gaan luiden. Met rood gekleurde badges en allerhande push berichten. Gewone, interactieve, iOS today notifications, widgets – een hele kermis is het geworden. Toen een paar apps dat deden, was het nog te overzien. Maar nu zie je door de bomen allang het bos niet meer.

Een app push bericht is gelijk de pop-up van het interwebs

Storend, en onnodig. De stores staan inmiddels bomvol apps. Net als het internet bomvol websites staat. En we gebruiken er dus maar een paar, net zoals we eigenlijk maar een paar websites direct intypen. Bij internet misschien zelfs maar eentje, Google. Maar is dat een probleem? Niet meer met hoe de OS’en het willen gaan aanvliegen. In plaats van paniek, zou je dolblij moeten zijn als app eigenaar met hoe het georganiseerd gaat worden. Eindelijk gaat het net zo werken als op het internet! Maar net zoals je website niet ontdekt wordt als je je SEO niet op orde hebt, zal je app niet ontdekt meer worden als je deze niet goed inricht.

Gooi je app open en zorg voor echte relevantie

Wat te doen? Heel makkelijk. Gewoon een RTFM van de laatste mogelijkheden, laten implementeren door de developers en presto. De nieuwe software releases maken eindelijk de apps niet alleen maar mooier, maar vooral handiger om te gebruiken zonder zelf al die stappen die ik hierboven beschreef te moeten doen.

Zorg dat je Android & iOS apps optimaal werken met Google (mobiel) zoeken door het implementeren van Firebase App Indexing. Goed voor de ranking en downloads, en content kan vanuit de zoekresultaten meteen in je app geopend worden. Bouw je Android apps modulair op, zodat ze met Instant Apps kunnen samenwerken, en ook ook zonder downloaden nuttig gaan worden.

Android Instant Apps (bron: Androidworld)

Android Instant Apps (bron: Androidworld)

Ga samenwerken met andere apps. Ga aan de slag met Apple’s iOS10 zodat het OS kan gaan werken als Google en de gebruiker niet meer naar jouw app hoeft, maar de content gewoon naar hem toe komt in rijke notificaties en widgets. Super! Eindelijk gaan al die verstofte apps op je telefoon, die staan weg te kwijnen in mapjes na je homescreen, weer waarde leveren! Of word je app weer ontdekt door nieuwe gebruikers! Onderzoek hoe je app optimaal samen kan werken met de voice-controlled Siri’s en Alexa’s van deze wereld. Hoe beter je je app opengooit, en hoe meer geïntegreerd hij is in het OS en met andere apps, hoe beter je de gemakzuchtige mens bedient.

Simpele to do’s en korte weetjes kunnen prima buiten de eigen app tonen, of misschien uitgevoerd worden door een Chat Bot. Die bots zijn best lollig en het onderzoeken waard, maar maken een app niet overbodig. Sommige acties zijn in een conversatie namelijk onhandig of vereisen veel te veel stappen – of wil ik gewoon zelf doen. En niet iedereen zit te wachten op chats met merken. Of op chat apps in zijn algemeenheid. Of wil die data hongerige diensten voeren met nog meer informatie over zichzelf. Het is prima om een deel in de chat te gooien, mits je het een goede branded experience maakt. De eigen app geeft dan de superieure merkervaring, die je geheel contextueel relevant en gepersonaliseerd inricht.

Waarom nog een native app

Maar, vraag je je af, als apps en web op elkaar gaan lijken, kunnen we dan die apps niet helemaal overboord gooien? Waarom hebben we nou eigenlijk nog überhaupt een native app nodig? Native apps geven simpelweg een superieure persoonlijke gebruikerservaring. Alles werkt makkelijker en ‘voelt lekkerder’. En aangezien wij mensen luie gemakzuchtige wezens zijn, die zich het liefste bezighouden met de top van de Maslow piramide -ergo zelfontplooiing- zullen we altijd kiezen voor het digitale platform wat handelingen het allermakkelijkste maakt. Ik ga nooit meer naar de ING website omdat met touch inloggen en betalen, transacties gewoon veel sneller en makkelijker gaan met de app. En het voelt gewoon lekker soepel.

Het bestaansrecht van een app is een lekker voelende seamless ervaring.

Ja maar, de native functionaliteit dan? Push kunnen sturen enzo? Natuurlijk, voor een deel. Maar dan krijg je dus elke keer dat het web dat overneemt (push kan daar ook), berichten over dat apps geen functie meer hebben. Maar het gaat om die lekkere ervaring, perfect aansluitend bij het OS van je telefoon, en de andere apps die daarop zitten. En jullie weten, we leven in de Age of Experience.

Een lekkere ervaring. Misschien niet zo hoogdravend en daarmee wat teleurstellend klinkend, maar belangrijker dan je denkt. Want die superieure ervaring verwacht de consument op mobiel. En niet voldoen aan mobiele verwachtingen schaadt je merk.

Ja maar, we hebben toch een responsive mobiel vriendelijke site? Uhuh. Met cookie meldingen, inloggen, veel stappen, niet optimaal aansluitend op het OS van mijn telefoon, vol gehack en gephish. Je moet hem hebben hoor, en voldoet in veel gevallen. Maar not good enough voor de ultieme merkervaring. Die biedt een native app. En met deze ontwikkelingen in app software land, zal de ROI op je app development eindelijk hoger worden. Je app gaat meer gevonden worden, en meer gebruikt. Lang leve Apple en Google! En lang leve jouw eigen app! Het OS wordt de search engine en jouw app de slim geoptimaliseerde website.

Zorg jij ervoor dat jouw apps er klaar voor zijn?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Stephan juni 29, 2016 at 5:49 pm

    Allereerst: gebruik geen jargon als je niet precies weet wat het betekent, of -nog erger- gebruik het niet bewust in de verkeerde context. Het zou je blog een stuk leesbaarder maken. Het werkt misschien als je een leek wilt overtuigen van je expertise, maar bij mij als webdeveloper wekt het vooral irritatie op. Maar goed, over op de inhoud.

    “Native apps geven simpelweg een superieure persoonlijke gebruikerservaring.” en “Maar not good enough voor de ultieme merkervaring. Die biedt een native app.”
    Wacht. Ho. Dit is wel heel kort door de bocht. Ik vind nergens de onderbouwing van die stelling. Een persoonlijke en/of superieure (twee totaal verschillende dingen, maar dat terzijde) gebruikers- of merkervaring heeft weinig tot niets met de gekozen technologie te maken. Je hebt als app-developer honderdduizend mogelijkheden om de gebruikservaring om zeep te helpen. Zie mijn blog van een paar jaar geleden (https://stephanvierkant.tweakblogs.net/blog/11053/rtl-zo-moet-je-dus-geen-apps-bouwen): native apps die stuk voor stuk een middelvinger naar de eindgebruiker waren. Of je je applicatie in JS, Java, PHP of COBOL hebt geschreven is dus van ondergeschikt belang.

    Dan de Rabobank case. Ik gebruikte de app zelf ook en ben daarom inmiddels geen klant meer. Een bank die zo’n product weet te shippen naar de klant moet zich schamen. Maar is het een webapp? Ik vind van niet. Er is gekozen voor een hybride model: een native app (in de appstore) op basis van webtechnologie (JavaScript), maar dat maakt het nog geen webapp.

    Een van de dingen die mis ging bij de Rabobank was de marketing van de nieuwe app. Het hele blabla-verhaal van ‘hij draait om jou’ was nogal vaag en zelfs niet waar, omdat de belangrijkste feature request vanuit de klanten (zoeken in transacties) compleet was genegeerd. Wel kon je een profielfoto instellen, een functie waar ik het nu echt niet van in zie. Ik ken een van de ontwikkelaars dus heb ook een beetje inzicht kunnen krijgen in de totstandkoming ervan. De ontwikkeling was nauwelijks doordacht. De ontwikkelaars zagen op Twitter beloften over features van de webcare voorbij komen die ze zelf nog niet kenden. Ook het ontsluiten van alle systemen in de backend was dramatisch: traag, onbetrouwbaar of helemaal niet functionerend.

    En hij werd nogal agressief gepusht. Na installeren was er geen weg meer terug. Je ziet nu ook duidelijk bij Microsoft hetzelfde probleem: er is massaal ergernis over het doordrukken van de update naar Windows 10, hoewel ik me afvraag of die over de keuze (ik wil per se bij Windows 7/8/8.1 blijven) of de keuzevrijheid (ik wil zelf bepalen welke software ik gebruik) gaat. Ik durf de stelling aan dat een aanzienlijk deel van de klagende gebruikers niet eens door zou hebben als na hun 3 weken Frankrijk de pc ineens Windows 10 zou hebben. Het updateproces wordt gehaat; niet zozeer de software zelf.

    De waardering van de Rabobank-app is inmiddels overigens terug op het oude niveau, terwijl de gekozen softwarearchitectuur niet is veranderd. Prima dat je de Rabobank wilt bashen (ik heb een tijdje gezellig meegedaan), maar het bewijst niet of de gekozen techniek wel of niet geschikt was.

    Je noemt (terecht) een belangrijke innovatie voor native apps, maar je mist volgens mij belangrijkere innovaties die op het web plaatsvinden. Dat de ROI op native app development hoger wordt is een uit de lucht gegrepen uitspraak en is volgens mij niet waar. De nieuwste technieken rondom Progressive Web Apps (PWA) zijn veelbelovend en je ziet dat grote spelers inmiddels de ontwikkeling van native apps hebben afgebouwd ten faveure van websites. Zie deze cases: https://developers.google.com/web/showcase/2016/iowa2016. De voordelen van een streaming app komen bij lange na niet in de buurt.

    De voordelen van webapps zijn legio. Focus op één responsive website, die goed offline werkt en je hoeft niet meer de pijn te hebben van verschillende talen (o.a. iOS, Android maar vergeet andere platformen ook niet) en alle updatecycli. Overigens is één van de nadelen (bijv. geen vingerafdrukscanner) een kwestie van tijd. De toegang tot dat soort sensoren in de browser komt sneller dan je denkt.

    Ik kan nog meer voordelen noemen, maar de Web App Dev Summit was erg inspirerend en is het terugkijken waard: https://www.youtube.com/watch?list=PLNYkxOF6rcIAWWNR_Q6eLPhsyx6VvYjVb&v=9Jef9IluQw0.

    Het spijt me om het te moeten zeggen, maar deze ‘jump to conclusions’ en statement over ROI maakt je verhaal weinig geloofwaardig.

  • Reply Brechtje juni 30, 2016 at 6:02 am

    Dank je voor je reactie Stephan. Mijn blog is prima leesbaar, het jargon is mij bekend, maar schrijf ik wel op ‘mijn manier’.

    Zodra je native laat vallen, is er altijd het HTML5, webapp, en nu progressive web app debat. Ik snap dat Google ons meer naar het web duwt, daar zit dan ook het business model (advertenties). Apple zit daar anders in. Waar Android al lang vrij ‘open’ was, ook tav de apps (met veel malware in de store tot gevolg) – is Apple gesloten. Apple doet zijn eigen ding, ook tav de web summit die jij noemt. Het business model van Apple zit namelijk in de Store. Maar goed, dat eeuwige debat dus. Er zijn idd slechte native apps, en goeie web apps. Er zijn vele redenen te noemen om als merk niet voor native te gaan, het hangt allemaal af van je doel(stelling), doelgroep, budget etc etc. Sterker nog, ik zou niet vaak een merk adviseren om een native app te gaan bouwen. Maar past het wel bij je doel(stelling), dan is een native app nog steeds de ideale loyalty tool. Met hogere engagement en conversie. Dat bedoel ik met ultieme merkervaring. Enfin, het web gaat steeds meer app-like dingen doen, dat is alleen maar heel erg mooi. Maar ik denk niet dat een Progressive Web App anytime soon ideaal in iOS10 geïntegreerd zal worden.

    Alhoewel apps ‘mooie gesloten ervaringen’ zijn, wat mijn stukje met name wilde benadrukken is dat gesloten niet nodig is. Je kunt integreren met andere apps, optimaal aansluiten bij de mogelijkheden van het OS, linken naar je app, je app laten indexeren etc. En dat de ROI dan hoger wordt, is m.i. evident. Als je vanuit je e-mail marketing gebruikers de content in je app kan laten openen (waar de engagement hoger is, en vaak ook de conversie) – is dat winst. Als je vanuit Google’s search result gebruikers content in je app kunt laten openen, is dat winst. Als je vanuit iOS10 het OS bepaalde stukjes kan laten aanreiken, is dat winst. Etc etc.

    De Rabobank tweet zette ik erin ter onderbouwing van de statement dat het essentieel is voor je merk om op mobiel de verwachtingen waar te maken. Als die ervaring niet goed is, zullen consumenten weg gaan bij je merk – ook al heb je nog zo’n mooie desktop website.

  • Leave a Reply