Blog

Wake-up call; mobile-ready is geen nice to have

Veel nieuws over mobiel deze week, dus tijd voor een kort blogje.

We lazen een leuk stuk op Marketingfacts over waarom mobile first een loze kreet blijft zolang we daar geen écht mobiel geoptimaliseerde ervaring inrichten, op Emerce dat 33% van de bezoekers afhaakt als de mobiele ervaring niet goed is en een artikel op Techcrunch over stap 2 van ‘Mobilegeddon’ van Google over het nóg verder bevooroordeelden van mobiel vriendelijke en mobiel snel ladende sites in de ranking.

Wat steken we hiervan op?

HET IS (HOOG) TIJD OM JE SITE MOBILE READY TE MAKEN!

Waar wachten we op

Je zou denken dat merken en bedrijven dit al eerder in de smiezen hadden. Nee, helaas. Bedrijven en adverteerders vinden mobiel ‘moeilijk’, steken hun kop in het zand onder het mom van ‘de meeste business gebeurt nog via desktop/offline’ en alhoewel ze privé allemaal aan hun smartphone zijn gekluisterd, lijkt dat hun zakelijke keuzes niet te beïnvloeden.

Wat raar is.

Want:

 • 96% van de jongeren heeft een smartphone en 80% van alle Nederlanders.
 • Mobiel is allang niet alleen voor ‘branding’. Het is serious business. Facebook haalt bijna 80% van de omzet uit mobiel, en dat komt daardoor ze echt ‘mobile first’ native zijn gaan adverteren.
 • We moeten leren van het buitenland. In China kun je bijvoorbeeld niet meer om WeChat heen, want naast een chat app is het ook dé mobiele portal om echt ál je zaken mobiel te regelen. Van een doktersafspraak tot boodschappen tot je bankzaken tot you name it.
 • Wat Emerce zegt. 33% haakt af op je merk als de mobiele ervaring niet goed is.

Ehhh mobile wattuh?

Ik denk dat de grootste oorzaak van het dralen rond mobiel is dat bedrijven echt geen idee hebben. Compleet clueless. Mobiel is echt een vak. Een specialisme. Het speelveld is complex, maar leuk. De mogelijkheden zijn eindeloos als je snapt dat je in de consument zijn broekzak zit, op zijn meest persoonlijke apparaat! Het apparaat wat hij liever dan zijn babyfoto’s uit een brandend huis redt. Met een wereld aan data waar je op kan inhaken met een persoonlijke ervaring.

Wat je niet snapt, doe je liever niet

Mensen doen niet graag dingen waar ze niet goed in zijn. En bedrijven zijn net mensen. Bedrijven houden zich daarom liever voor dat het wel meevalt met hoe de mobiele consument struikelt over alles blokkerende cookie meldingen, onmogelijke popups, traag ladende mobiel onvriendelijke pagina’s, kleine knopjes die je met je kolenschoppen echt nooit kan aantappen, dramatisch te bedienen dropdowns en laat me niet eens beginnen over mobiel volledig onbruikbare formulieren. Dat de consument ze dat wel vergeeft. Gewoon wel naar de desktop gaat. Guess again!

Mobile ready moet hygiëne factor worden

Zullen we afspreken dat we in 2016 dit gewoon gaan regelen? Dat mobile ready een hygiëne factor wordt. In ieder geval is het echt geen nice to have meer. We leven namelijk in de Era of Experience, en een mobiel slechte ervaring schaadt de perceptie over jouw merk. En als de consument je niet afstraft, dan doet Google dat wel. Of het Operating System zelf, denk aan hoe Android en iOS steeds meer native integreren. Dus omarm die mobiel vriendelijke ervaring!

Kunnen we daarna gaan praten over werkelijk mobile first zijn. Of zelfs, zoals Brian Solis zegt, mobile only.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Frans Hendrikx maart 17, 2016 at 5:52 pm

  Hoe waar allemaal!
  Maar hoe krijg je het tussen de oren van de zovelen die doof blijken voor gefundeerde oproepen, als deze van Bregje, om er ook daadwerkelijk iets aan te doen. Niet af te wachten totdat ze links en rechts worden ingehaald door concurrenten die het licht hebben geZien.
  Mobile is overigens geen oplossing, maar een enabeler. Het maakt mogelijk wat een aantal jaren geleden voor onmogelijk leek. De grote drempel is hoe. Bregje weet daar wel raad mee. Mag het wat kosten? Natuurlijk! Wat is je hagje waard zou ik zeggen?

 • Reply Gijs juni 30, 2016 at 9:48 am

  Mijn beste real-life example is nog altijd mijn moeder; 60 plus’er en digibeet van het eerste uur. Heeft enkele keren geprobeerd met de computer te werken maar tevergeefs (allerlei factoren). Paar jaar geleden kreeg ze mijn oude iPhone en er ging een wereld voor haar open. WhatsApp, Pinterest, Instagram, heel veel spelletjes. Een computer raakt ze nog steeds niet aan. Mijn moeder is niet de enige – in ons vakgebied realiseren sommigen zich niet dat er mensen zijn die puur en alleen mobile werken.

  Het ontkracht ook de volgende des-illusie: Je leest vaak in artikelen dat mobile voor de ‘mens onderweg’ is (in de rij voor de kassa etc..). Deels waar, zonder meer, maar het genoemde voorbeeld van mijn moeder laat zien dat dat echt niet altijd het geval is. Gelukkig wordt er wel gerealiseerd dat je met mobile een hele hoop fluff en ruimte opvulling weg kan laten, focussen op de core a la een Twiiter bericht Dat vind ik wel mooi aan het ‘mobile first’ denken.

  Een niet mobile-geoptimaliseerde website is daarom ook einde oefening – als ik erop terecht kom, druk ik op de back button en probeer ik een ander Google resultaat, zo simpel is het.

 • Leave a Reply