Blog

2020: het blijft het jaar van mobiel

Sinds het begin van mobile zit ik in het werkveld. Van de tijd van sms- en 0900 diensten, Jamba kikkers en wallpapers, tot de eerste apps en mobiel-vriendelijke websites. Nu wat jaren later, lijken we ons te richten op de nieuwe shiny tech dingen als AI, AR, VR, IoT en voice. Voordat je je schouders ophaalt over mobile, weet dat we al die new shiny tech gaan consumeren en aansturen via onze… smartphone.

De smartphone is en blijft het allerbelangrijkste apparaat om de consument op de bereiken.

En voor veel bedrijven wordt 2020 pas het jaar van mobiel. Het jaar waarin ze zich realiseren dat de conversie achterblijft, maar de klant toch echt verwacht te converteren op mobiel.

Op een overvol ondernemerscongres stelde ik laatst de vraag: ‘wie van jullie weet hoeveel bezoek er via mobiel op jullie website komt?’ Een paar handen gingen de lucht in. We zijn er nog láng niet. Mobiel verdient nog steeds bijzondere aandacht, en het grootste gevaar zit bij digitale bedrijven die ‘denken het op orde te hebben’.

Want zelfs die digital-first bedrijven zijn nog niet mobile-ready. Dat je website ‘past’ op mobiel en ‘redelijk ok’ toont, wil nog niet zeggen dat je mobile-first of mobile-only bent. Deze tweet van Google’s Luke Wroblewski vat de mobiel-vriendelijkheid van het internet mooi samen:

Je belangrijkste user flows zijn vaak suboptimaal voor mobiel ingericht. Je conversie blijft nog steeds achter. En nee, desktop compenseert dat niet meer. Ook je SEO positie daalt, met de mobile-frist index van Google in place. Laat staan dat je klaar ben voor voice search of AR.

Laten we voor 2020 kritisch kijken naar onze mobiele flows. Vanuit een mobile-only gedachte. Met aanraking (touch), stem (voice), en visuele bediening (AR, Google Lens) in het achterhoofd.

Ik heb mijn boek ‘Mobiele Eenheid’ dit jaar helemaal geupdate, zodat je je mobiele strategie voor 2020 & beyond er mee kan maken. Ook komt er in 2020 een nieuw boek!

Stay tuned :-).

Beeld (hoofdfoto): Ruud Voest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply