Blog

De digitale Voice of Holland komt eraan, is jouw content er al klaar voor?

Bediening met de stem wordt dé trend de komende jaren. Volgens Gartner gaat in 2020 30% van onze interactie met technologie plaatsvinden door middel van een ‘conversatie’, en ComScore voorspelt dat dit maar liefst 50% zal zijn. Deze boost van de conversational interface wordt met name ingegeven door de opkomst van slimme speakers met hun bijbehorende stem gedreven Assistants.

In mijn vorige blog schreef ik over wat deze Assistant voor ons gaat betekenen. In deze blog neem ik jullie mee in hoe je ervoor zorgt dat ook jouw content klaar is voor de conversational interface. Want de Nederlandse taalondersteuning komt er razendsnel aan.

Hoe maak je content klaar voor voice

Om straks meegenomen te worden door de Assistant, zul je als mediapartij wel wat moeten doen. Het gaat allemaal niet vanzelf, en stilstaan is straks de boot missen. De consument gaat straks ‘het internet niet meer op’ om informatie te zoeken en te struikelen over jouw website en messaging. Nee, de consument vraagt en krijgt antwoord van zijn Assistant. Wat te doen?

Experimenteer & leer

Ten eerste, koop een slimme speaker, en ga ermee experimenteren. Alhoewel ze in Nederland nog niet te koop zijn, kun je ze gewoon laten leveren via eBay. Naast de Google Home heb je ook Amazon’s Echo en Apple’s HomePod, en ook spelers als Samsung gaan zich op de markt begeven.

Ik geloof zelf het meest in Google’s open strategie, en ook kent Google mij met al zijn data en diensten het beste. Ik schrijf daarom met name over deze Assistant. Apple’s Siri en bijbehorende HomePod werken met name als je in een potdicht Apple ecosysteem leeft. Amazon’s Echo spreekt geen Nederlands, en zonder Amazon’s diensten is de Echo in Nederland minder nuttig. Daarbij is Google de nummer één search engine in Nederland, en is optimaliseren voor Google breder nuttig dan alleen de smart home interactie.

Zet je slimme speaker prominent in je huis neer, en kijk hoe hij in je dag past. Wanneer wend je je tot je slimme speaker? Op welke momenten voegt hij echt wat toe? Wat voor vragen stel je hem?

Zorg voor Structured Data & Amplified Mobile Pages

Om je content te laten werken met de Assistant, dient je site van de juiste Structured Data te zijn voorzien, en het liefst AMP ready. AMP oftewel Amplified Mobile Pages, zijn Google’s manier om mobiel optimaal snel te bedienen. In 2018 moet je ook perfect ingericht zijn voor mobiel gebruik, dus dat AMP’s handig zijn om ook voice te bedienen, vind ik alleen maar een pre.

Google gaat overigens in 2018 vol op AMP inzetten, dus als je naast voice ook wil meegenieten van AMP Stories, AMP e-mails en een uitstekende ranking, kun je maar het beste de AMP route volgen.

Voice-up je content

Goeie audio(visuele) content en podcasts zijn natuurlijk handig. Je bestaande RSS podcast, recepten en audionieuws kun je indienen, en Google maakt er dan wat moois van. En meld je als nieuwspartij aan bij Google News.

Verder kan je gewone content ook voorgelezen worden. Bedenk wel dat voice-gedreven vragen en antwoorden een natuurlijke vraag/antwoord format van je content vereisen. Ook zijn voice zoekopdrachten anders dan gewone zoekopdrachten. Consumenten zullen ze als vraag stellen (no shit Sherlock), de zoekopdracht is veel langer dan het steno dat we gebruiken op een computerscherm, en we starten deze vaak met woorden als ‘wie, wat, wanneer, waar, waarom en hoe’.

Afhankelijk van de woordkeuze, zijn consumenten zich meer aan het oriënteren (wie/wat) of klaar om te handelen (wanneer/waar). De woordkeuze, zinsbouw en context verraden dus veel over de consumer intent.

Kom in je content tegemoet aan deze natuurlijke manier van vragen via voice. Lees je content eens letterlijk hardop voor, en luister hoe het klinkt. Gebruik spreektaal, en geef in je content meteen korte antwoorden. Geef de consument vervolgens ook de mogelijkheid tot verdieping met uitgebreidere informatie. Ga vanuit de woordkeuze de juiste intent van de consument snappen – is de consument zich aan het oriënteren of wil hij actie – en verbindt daar direct het juiste antwoord haakje aan.

Ready? Action!

De gevleugelde uitspraak ‘there’s an App for that’ zal binnenkort worden vervangen door ‘there’s an Action for that’. Actions zijn geprogrammeerde ‘acties’, die je een Assistant kan laten uitvoeren. Door de juiste Action paraat te hebben, snapt de Assistant dat jouw dienst aangeroepen dient te worden. Denk aan de juiste Action om een receptendienst te lanceren als iemand vraagt ‘om een lekkere snelle makkelijke maaltijdsoep’.

Hoe je dat in detail doet, kunnen je ontwikkelaars teruglezen in het developer hoekje. Het komt er in het kort op neer dat je Action met natural language processing de voice input en bijbehorende intent vertaalt naar de juiste actie. Het antwoord kan gesproken zijn, maar zorg ook voor de juiste visuele terugkoppeling voor de smartphone. Mocht je zin hebben in transacties (‘boek event, koop item’), koppel dan ook met de transactie API. Nou ja, je developers komen hier wel uit, stuur ze maar naar bovenstaande link. En er schijnen nu ook makkelijke Action templates beschikbaar te zijn.

Ik zou jullie willen adviseren met deze Actions te gaan experimenten. Wil je een first mover zijn voor de Nederlandse Assistant, dan wil Google graag dat je vóór 25 april je Action indient. Dus ready, set, Action!

Action discovery

Het is belangrijk om als je je Action paraat hebt, je plek in de Assistant Directory te claimen en goed in te richten. Consumenten kunnen in de Directory per categorie bladeren door alle mogelijke Actions voor hun Assistant.

De consument ontdekt jou straks door zelf erom te vragen, maar dan moet je als merk al redelijk top of mind zijn. Veel waarschijnlijker is dat de consument een vrij algemene vraag stelt, en dan wil je graag dat de Assistant jouw dienst pakt als antwoord. Hoe beter je Action is ingericht en vertegenwoordigd in de Directory, hoe meer kans dat jouw content of dienst wordt gekozen.

Laat de consument voor je kiezen

Heb je dit allemaal op orde, dan is het tijd om de consument te verleiden voor jou te kiezen bij het eerste unboxing & customize rondje. Mooi dat je content er klaar voor is, maar kiest de consument ook voor jou? Zaak om in het felbegeerde door de consument gepersonaliseerde nieuwsbronnen lijstje te komen.

Mijn favoriete nieuwsbronnen

Ga de engagement campagne dus aanzwengelen, en verleid de consument om straks jouw nieuwsbron aan zijn favorieten toe te voegen. Vervolgens starten ze altijd hun dag met jouw branded nieuws!

De smartphone (thuis) op zijn retour

Waar blijft de smartphone in al dit smart home tumult? Alhoewel het een prachtig apparaat blijft, krijgt de smartphone steeds meer een bad rep. Maximaal ingericht op verslaving, maakt de smartphone ons tot zombie’s in het sociale leven. Nu de Assistant ook opduikt in allerhande smart home apparaten, kunnen we de smartphone steeds vaker laten liggen.

De smartphone blijkt inderdaad bij smart home gebruikers op zijn retour. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat 64% van de mensen die digitale voice assistants hebben, thuis de smartphone minder te gebruiken. En de helft van de millennials geeft aan minder face-down zijn smartphone in te gaan, nu ze een voice assistant hebben.

Veelzijdig als de smartphone is, past deze zich aan. We zien dit jaar op het Mobile World Congres dat bijvoorbeeld de nieuwe Samsung telefoons met name gaan excelleren in de camera functie. Vanuit de camera gaan we Augmented Reality beleven, winkelen op basis van wat we in de echte wereld scannen, en ga zo maar door. De smartphone houden we in ons leven, maar ik denk wel dat hij een andere rol zal gaan krijgen in ons digitale ecosysteem. Zeker thuis. Daar krijgen we straks eindelijk onze eigen Nederlandse Her, Jarvis of Startrek Boordcomputer.

Nu aan jullie om jullie content en dienstverlening er ook op te ontsluiten.

Engage!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply De slimme stem-gedreven Assistants komen eraan - B-Digitized.com mei 2, 2018 at 7:26 pm

    […] Hoe je dat doet? Lees dat in deel 2 van mijn blog! […]

  • Leave a Reply