Blog

Brechtje goes Mobile World Congres 

Van een saai hardware feestje, bezocht door spekzool dragende telefonieboeren, is het Mobile World Congres (MWC) in Barcelona inmiddels uitgegroeid tot een allround mobile, wearables, internet-of-things, AI, VR en allerhande andere gadgets festijn. Met ook mobile advertising en mobile marketing ingelijfd, er moet immers ook mobile money gemaakt worden.

Gegroeid in beleving, en ook letterlijk gegroeid; van 70.000 een paar jaar terug tot maar liefst 130.000 deelnemers anno 2017.

Nederland & MWC

Ook de Nederlandse bijdrage is gegroeid, stonden we eerst ergens in een hoekje bier te drinken met de Hollanders, is er nu een heus Holland Paviljoen. Hulde aan Danny Frietman die een heuse driver is van mobile in Nederland. Danny, met wie ik in mijn NU.nl mobile tijd nog met een paar andere Nederlanders het ‘we-hebben-whatsapp-gekocht’ feestje van Mark Zuckerberg ging partycrashen. En wij maar roepen: ‘Mark, do you want to buy the newdotnl-app?!’ Helaas was Mark te goed omringd door zijn bodyguards, en is NU.nl daarom nog steeds van Sanoma. 😉

Brechtje en Roel (Mocreate) op het Whatsapp feestje

 

De ‘Zuck’, stiekem gefotografeerd door Brechtje. ‘Do you want to buy the NU.nl app Mark!?’

Mobile first wordt mobile-only

Goed, in 2017  weer op naar Barcelona. Want heb net hét boek geschreven over hoe je succesvol kan worden op mobiel – dus uiteraard kan ik dan niet verstek laten gaan op het mobile walhalla van het jaar. Gelukkig hoef ik mezelf allang niet meer te overtuigen van een mobile-first of zelfs mobile-only strategie. Maar veel bedrijven zijn nog niet zover. Of vinden het moeilijk.

Mijn nieuwe werkgever Marktplaats heeft gelukkig wel een mobile-first strategie. De Marktplaats apps zijn maar liefst 6.1 miljoen keer gedownload en 65% van de 2.1 miljoen dagelijkse Marktplaatsers komt via de smartphone. En dat wordt meer en meer. Dus ook vanuit die optiek zaak om even de latest and greatest tot me te nemen.

Hier mijn eerste learnings onderweg naar Barcelona, nu ik mobile-only ben. De laptop is uiteraard thuis.

Mobile-only, het blijft lastig

Hoppa, je registreert je uiteraard via de smartphone voor het MWC en stuit op een niet echt optimaal mobiel te gebruiken flow. Met het allerergste ever; om een foto te kunnen uploaden spot ik een verwijzing naar de…. (desktop).

Mobile-only registratie fail

Hoe pas je je aan in een mobile-only wereld

Ok, een foto uploaden is niet zo spannend. Maar, je ziet nog veel te vaak dat de complexe taken en zaken niet mobiel kunnen, en je wordt verwezen naar de desktop. In het mobile-only tijdperk kom je daarmee niet meer weg.

Zorg ervoor dat alle core processen, en het liefst echt alle taken van jouw dienst helemaal doorlopen kunnen worden op een mobiel. Een heleboel mensen zijn alleen nog maar online via hun mobiel. Of zijn dat in ieder geval het leeuwendeel van de dag. Wil je die niet bedienen? Wil je dat ze met gemak swipen naar een concurrent die het wel voor mekaar heeft? Dat dacht ik al.

Een mobiele strategie is een API strategie

Goed, dat betekent dat de ‘achterkant’ van jouw dienst met APIs moet kunnen praten met de mobiele voorkant. Het liefst zo dat het future-proof is, en de interface niet uitmaakt. Richt je API’s zo in dat ze met elke interface kunnen koppelen, of dat nu een smartwatch, een smart glass, een connected device, desktop, tablet of mobiele telefoon is.

Synchroniseer ook alle data even cross device, niets ergers dan wisselen van apparaat en dat de dienst niet weet wie je bent of waar je in het proces was. Ja, dat moet – en als je systemen dat niet aankunnen is het tijd voor een migratie of upgrade. En verwijzen naar desktop is alsof de NS je naar een trekschuit stuurt om op je plaats van bestemming te komen. En niet slim. Want, een slechte mobiele ervaring zorgt ervoor dat 33% van je consumenten niet meer bij je terugkomt. 

Meer Mobile World Congres ervaringen volgen! #MWC17

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply