Blog

De toekomst van media in de wereld van smart homes, connected cars en smart cities

Mobiel.

Denken wij dan nog aan bellen en onze eerste Nokia met Snake, de jeugd ziet de smartphone als een verlengstuk van hun arm waarmee ze altijd en overal kunnen Snapchatten, Musically’en, Pokémon vangen en vloggen. En natuurlijk om content mee te consumeren op platformen als Facebook, Instagram, YouTube en Snapchat. Content die met name mobiel wordt gemaakt en geconsumeerd. Het is even schakelen als traditional mediabedrijf, want deze content platformen bieden een gelikte consumenten interface, maar produceren zelf geen content.

Van mobile-first naar mobile-only

Het is ook best lastig om als traditioneel mediabedrijf mee te komen in deze snelle wereld van mobiel. ‘Dat internet’ is eigenlijk nog maar net geaccepteerd als iets dat wellicht niet ‘wel weer overwaait’. Het gaat dan ook zo snel. Was in 2014 nog 57 procent online via de smartphone, in 2016 is dat maar liefst 75 procent. We gaan van mobile-first naar mobile-only. Tijd om jullie even bij te praten over de laatste ontwikkelingen in mobiel.

Het Mobile World Congress, dat eind februari met 130.000 bezoekers Barcelona overnam, is altijd een goede plek om te zien waar de mobiele innovatie heengaat. Grappig genoeg is daar weer een Nokia met Snake gelanceerd – dus ook mobiel is alweer zo oud dat er nostalgiemarketing op bedreven kan worden. Dit zien we ook bij Kodak, waar ze de gevleugelde uitspraak ‘its a Kodak moment!’ weer leven in proberen te blazen met de Kodak Ektra.

Its about the experience, stupid

huawei

Huawei stand, smartphone decoratie op een standbeeld ‘jurk’

Verder gaat het allang niet meer over de hardware. Belangrijker is wat je met die apparaatjes kunt doen. Beleving is alles. Experience is the product. Waren de stands op het congres een aantal jaren geleden nog gevuld met lange tafels vol telefoontjes en tablets, anno 2017 zijn ze ruimtelijk en leeg, met wat kunstzinnige aankleding waar de telefoontjes stylish in zijn verwerkt. Met als blikvanger grote videoschermen over de beleving die het telefoontje gaat brengen.

Als er geen mooi beeld is, kun je altijd met een drone, VR-ervaring of robot de mensen naar je stand trekken. Experience marketing, wat Samsung met hun stand – of beter gezegd kermisattractie – het beste tot uitdrukking bracht in Barcelona. Al dat VR-geweld kon niet verhullen dat ze eigenlijk niets nieuws te melden hadden. Move over Samsung, hier komen de Chinezen. Het Chinese merk Huawei had maar liefst een halve hal geclaimd voor zijn mobiele oplossingen en komt met prachtige nieuwe toestellen.

samsung-vr

Ruimteschip VR bij de (Efteling) stand van Samsung

Content is video

Relevant voor mediapartijen: al deze toestellen kunnen steeds mooiere content maken, van bijna professionele foto’s tot super slowmotionvideo. En met het snelle 5G wat eraan komt, kunnen consumenten deze content straks overal streamen en broadcasten. Nu bestaat al 60 procent van alle mobiele data uit video, de operators verwachten dat dit binnenkort op 70 procent zit. De toekomst van mobiele content is video.

Veel stands gaven een kijkje in de toekomst. Een toekomst waarin alles connected is, waar we van het internet-of-things naar het internet-of-everything gaan.

Connected content

Content kan nog interessant worden in dit internet-of-everything tijdperk. Op het moment zijn al die connected apparaten nog niet echt slim, ze geven met name data door. Maar straks wordt alles wel echt smart met artificial intelligence.

Hele conversaties gaan tussen connected objects plaatsvinden, en daar komen wij helemaal niet meer aan te pas. Je hebt nu al een slimme connected Mercedes die zonder tussenkomst van ons met Nest de slimme thermostaat praat. ‘’He Nest’. “Ja Mercedes”. ‘Zeg, Brechtje is wat later door de file maar we zijn er bijna, doe je alvast de verwarming aan?’ “Ja is goed, 20 graden zoals altijd?” ‘Yes, thx, Nest, tot zo!’ Ok, het is niet letterlijk zo’n gesprek, ze praten in een andere taal – maar het werkt wel zo, als je thuiskomt is de verwarming alvast aangezet is het lekker warm thuis.

Alles krijgt een stem in de internet-of-everything. En wie gaat die stem een podium bieden? Wie van jullie gaat straks de blog van het slimme shirt van Robbe publiceren? Wie gaat de vlog van de smart dress van Beyonce uitzenden? De competitie in branded content gaat straks over welk merk –Nike of Adidas- de beste en meest engaging content publiceert. Als alles een stem krijgt, word je straks niet meer overbodig omdat een robot je werk overneemt, nee, je wordt gewoon uit de markt geconcurreerd door een slim jurkje!

 I, robot

Het internet-of-everything wordt uiteindelijk een verlengstuk van onszelf. Techniek wordt steeds menselijker en wij steeds digitaler. I, robot. Waar de mens ophoudt, begint de machine en zorgt voor de extensie van onze toch enigszins beperkte cognitie. Intuïtief op ons reagerend, alomtegenwoordig, met slimme lerende artificiële intelligentie uitgerust.

robot

Slim robotje

Slimme steden, huizen en auto’s

En hoe ziet die connected toekomst er verder uit?

We wonen in smart homes, met geprojecteerde interfaces op elk oppervlak en slimme (huishoudelijke) apparaten die ons leventje nog makkelijker gaan maken. Alles is met elkaar verbonden. De connected home vind ik een vorm van digitale disruptie om in de gaten te houden. Met een Google Home heb je een fysieke vertegenwoordiging van een digitaal merk in de huiskamer, die alle andere digitale platformen overbodig maakt. One device to rule them all. Ik kom niet meer op een website. Ik ga niet ‘het interwebs op’. De Google Home die ik thuis heb, geeft me simpelweg antwoord op elke vraag, of voert elk commando uit wat ik hem geef. Stuurt mijn andere connected devices aan, doet mijn bestellingen voor me, en ga zo maar door.

Maar het antwoord wat hij me geeft, is het antwoord wat Google het beste vindt. Ik zie geen top search results meer als ik wat wil weten. Hoe zorg je ervoor dat de Google Home’s van deze wereld jouw content meenemen bij de dienstverlening naar de consument? Influencer marketing in de toekomst gaat niet over het beïnvloeden van een bekende instagrammer, nee, je moet het meest invloedrijke connected device in huis gaan beïnvloeden!

In onze slimme huishouden kunnen we ook steeds langer zelfstandig blijven wonen – dankzij de smart healthapparaatjes die ons goed monitoren. Hiermee diagnosticeren we ons gewoon vanaf de bank en waar nodig seinen ze een dokter in. En de connected car wordt het verlengstuk van ons slimme huis. Het brengt ons elektrisch en uiteraard zelfrijdend overal naartoe in een smart city.

health

Slimme partnerships

Om de consument in deze connected toekomst te gaan bedienen, zijn partnerships dé trend die ik op Mobile World Congres bespeur. Hardware, slim lerende software, bedrijven gespecialiseerd in data en de operators trekken samen op. Zo worden de connected cars mogelijk gemaakt, en de smart cities van de toekomst. De winst zit in de som van deze delen. De winnaar van de smart toekomst is de partij die zo open mogelijk opereert, en de beste allianties kiest.

Ook als mediapartij, denk aan slimme partnerships voor je business model – of het nu in content zit of in distributie. Ben niet bang om die samenwerking op te zoeken, om te integreren– als je er mooie branded experiences van maakt met slimme haakjes naar je eigen merk is het een win-win. Omarm Blendle, Facebook, Snapchat en al die andere platformen. Laat die slimme whizzkids de interface optimaliseren, en zorg zelf voor steengoede content. Content is en blijft king in de future of mobile, dus blijf die content maken. Alleen is het tijd om het idee los te laten dat je ook nog de -slim door data en interfaces gedreven- distributiekant moet beheersen.

Kies slim je allianties en zorg dat je in de toekomst van mobiel samen optrekt om de connected consument optimaal te bedienen. Het worden interessante tijden!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply